INTERVIU Teodora Maria Dumitru / Teo on wheels – Dansând cu viața în scaunul cu rotile. Povestea de curaj și determinare, o lecție pentru noi toți
Teodora Maria Dumitru, în vârstă de 23 de ani, împărtășește o poveste inspirațională menită să motiveze oamenii să nu renunțe în fața dificultăților, indiferent cât de mari ar fi acestea. Playtech a discutat cu tânăra, într-un interviu emoționant pe care îl poți viziona mai jos, despre cum a reușit să studieze la școală ca un om normal și chiar să intre la Facultatea de Medicină, Universitatea Complutense din Madrid.
„Dacă eu am reușit, toată lumea poate”
Mesajul ei este clar: „Nu trebuie să renunțăm, pentru că asta nu este soluția”. A fost olimpică la școală, a intrat la Colegiul Național “Iulia Hașdeu” cu media 9.77 și a obținut nota 9,13 la examenul de bacalaureat. De asemenea, a reușit să intre la Facultatea de Medicină din Madrid, Spania, fiind primul student care a reușit această performanță scriind doar cu nasul. Tânăra a reușit să își deschidă și un blog în care scrie aproape zilnic, dar și pe pagina sa de Facebook este foarte activă.
Teodora a fost diagnosticată încă de la frageda vârstă de un an cu paralizie cerebrală și tetrapareză spastică, afectându-i funcțiile motorii. Cu toate acestea, Teodora refuză să fie descurajată de diagnosticul său, considerându-l parte din identitatea ei: „Nu l-am urât niciodată, pentru că este al meu, face parte din mine”.
Citește și: Impactul de zi cu zi al tehnologiei: cum ajută giganții din tech persoanele cu dizabilități
Teodora a găsit sprijin în Spania
Chiar dacă visul ei inițial a fost să devină cântăreață, Teodora a ales medicina, fiind fascinată de corpul uman, în special de sistemul nervos. A avut ambiția de a obține rezultate excelente la școală și a reușit să intre la Facultatea de Medicină din Madrid, unde se simte integrată și sprijinită. Desigur, drumul nu a fost ușor, cu lipsa infrastructurii pentru studenții cu dizabilități în universitățile din România. Totuși, Teodora a găsit sprijin în Spania, unde oamenii îi transmit o energie pozitivă și sunt mai atenți la nevoile persoanelor cu dizabilități.
Deși nu își poate folosi mâinile, Teodora a găsit o modalitate ingenioasă de a-și exprima ideile prin scris, folosindu-și nasul. Poveștile ei pot fi găsite pe pagina sa de Facebook, pe blogul „Teo on Wheels” și pe contul de Instagram. Prin aceste mijloace, Teodora își împărtășește povestea și încurajează pe toată lumea să creadă că persoanele cu dizabilități pot duce o viață normală. „Dacă eu am reușit, toată lumea poate”, subliniază Teo.
Citește și: Nevăzătorii au puteri speciale: ce pot face, în plus, față de oamenii care pot vedea
Playtech.ro: Cum ai reușit să te adaptezi și să depășești obstacolele legate de mobilitate în parcursul tău educațional?
Teodora: Cred că cel mai important lucru a fost că am avut susținerea familiei care m-a ajutat și a depășit piedicile din punctul de vedere al mentalității. După cum știm școlile din România nu sunt adaptate, nu există rampe la toate școlile și atunci este destul de dificil pentru cei care o să poată merge în fiecare zi la școală. Însă familia m-a susținut și a considerat că școala și educația mea merită efortul și atunci atâta timp cât ai sprijinul oamenilor poți depăși orice barieră, atât a infrastructurii, cât și a mentalității.
Playtech.ro: Ce te-a motivat să urmezi o carieră în medicină, având în vedere prejudecățile și scepticismul pe care le-ai întâlnit?
Teodora: În primul rând mi-a plăcut foarte mult anatomia în clasa a șaptea și, cumva, de atunci m-am gândit că aș putea să urmez o carieră în medicină pentru că îmi găsisem cumva pasiunea într-un domeniu. Și, după cum ai spus și tu, chiar dacă sunt multe prejudecăți, m-am născut cu o doză de încăpățânare care m-a făcut să iau fiecare ”Nu poți” ca pe un impuls care să mă motiveze și mai mult.
Playtech.ro: Care au fost principalele momente sau persoane care te-au inspirat și te-au susținut în decizia de a urma medicina?
Teodora: Când eram student la facultate și așa fiind vorba de mentalități, mă gândeam că nu voi putea profesa ca medic în adevăratul sens al cuvântului. Așa că m-am gândit la cercetare. Însă pe parcursul facultății am avut profesori care mi-au spus că sunt multe laturi ale medicinei în care aș putea să profesez și acum mă gândesc serios că urmez calea radiologiei.
Playtech.ro: Cum te-ai simțit când ai obținut media de intrare la liceu și apoi media de Bac, depășind așteptările multora? Ai fost mândră?
Teodora: Da, pentru că atunci când eram în școala generală erau profesori care considerau că am note umflate sau date ”din burtă” pentru simplul fapt că eram bolnavă, însă la examen nu aveau cum să mi le umfle aceste note și, cumva, pentru mine a fost un fel de validare și nu neapărat altceva, cât am vrut să demonstrez că într-adevăr am obținut acele note prin propriile forțe și nu am fost favorizată de nimeni și, într-adevăr, persoanele cu dizabilități pot avea rezultate academice bune.
Playtech.ro: Povestește-ne despre provocările specifice pe care le-ai întâmpinat în drumul tău către medicină și cum le-ai depășit.
Teodora: Da, pentru că atunci când eram în școala generală erau profesori care considerau că am note umflate sau date ”din burtă” pentru simplul fapt că eram bolnavă, însă la examen nu aveau cum să mi le umfle aceste note și, cumva, pentru mine a fost un fel de validare și nu neapărat altceva, cât am vrut să demonstrez că într-adevăr am obținut acele note prin propriile forțe și nu am fost favorizată de nimeni și, într-adevăr, persoanele cu dizabilități pot avea rezultate academice bune.
Playtech.ro: Ce mesaj ai transmite celor care se confruntă cu situații similare și simt că anumite profesii le sunt inaccesibile?
Teodora: Am primit multe mesaje de la persoane cu dizabilități poate chiar mai ușoare decât a mea care au fost cumva demoralizate. Au fost forțați de societate să urmeze alte cariere. Însă, atâta timp cât știi foarte bine că, în primul rând, ai accesul la educație, indiferent că vorbim de școală, facultate, orice și în același timp, să nu se lase intimidați de cei care ”știu mai bine” sau care se spune că au experiență de viață mai multă. Pentru că, de multe ori, îți spun ”nu poți” și, de fapt, nu e despre tine ci este despre frustrările celor care îți spun că nu poți.
Playtech.ro: Cum ai gestionat mentalitatea preconcepută a celor din jur cu privire la capacitățile tale în domeniul medical?
Teodora: Având în vedere că părinții mei sunt ”nebuni”, cu ghilimelele de rigoare, și întotdeauna mi-au spus că nu există nu poți și că ”o să reușești”, cred că cumva mi-au inspirat și mie această nebunie și m-au ajutat să trec peste, mai ales că am văzut că am rezultate, mai ales când mi se spune că nu pot și reușeam.
Playtech.ro: Care sunt aspectele cele mai gratificante ale studiilor de medicină și cum te descurci cu responsabilitățile academice?
Teodora: Cred că până acum sunt mândră de faptul că am reușit să învăț spaniola în trei luni pentru că aveam nevoie de o diplomă pentru a intra la facultate acolo, pentru că toate cursurile sunt în spaniolă și atunci se cere un nivel avansat pentru a face față cursurilor și vocabularului din cursuri și faptul ă am reușit să fac acest lucru singură când, din nou, mi s-a spus de alți profesori de la școală că nu poți învăța o limbă în trei luni și atunci cumva, în perioada pandemiei, am stat acasă, mi-am cumpărat cărți și, pas cu pas am reușit. Am luat examenul și am intrat la facultate fără meditații, fără pregătire, fix pe propriile mele forțe.
Playtech.ro: Ce sfaturi ai oferi tinerilor cu dizabilități care își doresc să urmeze o carieră în medicină sau în alte domenii exigente?
Teodora:
Playtech.ro: Care sunt diferențele dintre sistemul educațional din România față de cel din Spania, în ceea ce privește persoanele cu dizabilități?
Teodora: În primul, din propria experiență, pot spune că în România încă avem mentalități preconcepute în ceea ce privește capacitățile intelectuale ale persoanelor cu dizabilități. Spre exemplu, mi-am petrecut 12 ani de zile în școala românească demonstrând profesorilor că nu sunt doar o fată în căruț. În Spania, în schimb, nu m-au desconsiderat niciodată din acest punct de vedere și au considerat că din moment ce am ajuns acolo, într-adevăr am ajuns pentru că merit, pentru că am muncit ca să ajung acolo și cred că este principala diferență, pe lângă faptul de accesibilizare, rampe, lifturi, acces în aule.
Playtech.ro: Cum vezi rolul tău în comunitate și ce schimbări ai dori să aduci în înțelegerea și acceptarea persoanelor cu dizabilități în societate?
Teodora: Am considerat că în România nu sunt destule voci ale persoanelor cu dizabilități și totodată consider că dizabilitatea nu este promovată din unghiul corect. Adică consider că ar trebui să promovăm mai mult cazurile care au reușit și să spunem ”da, se poate”. Însă, promovăm, nu știu, poate numai cazurile care nu au reușit sau care au primit prea multe piedici, pentru că știm cu toți că piedici tot primim, dar trebuie să vedem și să promovăm partea în care aceste piedici au fost depășite pentru că se poate și cred că de aici pleacă schimbarea mentalităților. Azi, unu, mâine doi, poimâine, zece și atunci schimbând mentalități, schimbăm și viitorul, și societate și tot. Și am considerat că povestea mea sau determinarea mea poate încuraja și alte persoane cu dizabilități și totodată poate schimba mentalitățile celor tipici, și atunci consider că se merită să-mi asum această responsabilitate.
Playtech.ro: Ce vise ai la această oră, ce proiecte ți-ai dori să bifezi?
Teodora: Un vis la care să spun că lucrez momentan, doar că nu știu în ce măsură sau în cât timp va deveni realitate este acela de a scrie o carte pentru că pasiunea mea cea mai mare este scrisul și atunci cred că aș vrea să explorez și această parte a mea.
Pentru cei care vor să-i întindă o mână de ajutor, mai jos aveți conturile pentru donații:
Cont RON:
Beneficiar: Dumitru Neluta
IBAN: RO19BRDE441SV36980514410
SWIFT/BIC: BRDEROBU
Cont EURO (Revolut-ul Teodorei):
Beneficiar: Maria Teodora Dumitru
IBAN: LT873250052157223744
SWIFT/BIC: REVOLT21/REVTAG: @teoonwheels